02 October 2010

Main Kutu - Salah di sisi undang2 Malaysia

Xcelli dah lama nak wat entry nih...
tapi asik lupa jer..

KUALA LUMPUR - Aktiviti main kutu yang popular di Malaysia dan banyak dianjurkan secara kecil-kecilan di kalangan masyarakat di negara ini sejak dahulu lagi rupa-rupanya salah di sisi undang-undang.

Ramai yang tidak menyedari hakikat itu. Mengikut undang-undang, tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk aktiviti mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.
Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

"Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

"Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

p/s: sebelum ni tak pernah main pon...tengok jer..mama mula main tahun ni lah.....setiap bulan rm 200...itupun ganti orang untuk cukupkan korum... planning main kutu ni sebab nak bayar roadtax bulan 9..tapi turn mama last sekali...bulan 10....jadinya...roadtax dah bayar...duit yang akan dapat nanti boleh belanja beli benda lain..yeahh yeahh yeaahh...lepas ni...~MamaWanie~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...