03 October 2010

Anak tak suka makan : susah hati mama

Budak2 kalau badan semangat a.k.a montel a.k.a debab... memang best jer tengok
Akief masa pas dilahirkan..montel ya amat..mana taknya..kuar pon dah 4 kg lebih..
Tapi makin lama..makin besar..makin kurus..
huhu..sedih mama nengok...

Lagi seminggu akief nak cukup 2 tahun..tapi berat lebih kurang 11kg...
Memang tak suka makan nasik langsung....
Makanan lain pon ikut mood dia...i.e Spagetti, bihun sup, bihun goreng, mee...
Kalau mood dia elok..bertambah2..
Kalau mood tak ok..makan skali terus lari2....tak pon dia sembur2nya...yang nak kena penangan semburan tu sapa lagi kalau bukan kakaknya...hahaha..menjerit2 la si yaya tuh..

Ada juga mama dok bertanya2 kat google…antara yang mama jumpa :
  • Kalau anak tak nak makan tak pe, asalkan sihat -> ermm masalahnya kat sini…akief selalu tak sihat..slalu sangat demam..slalu sangat selsema..batuk tok sah kira….pastu tu..bila batuk tu mula la muntah…huhu….
  • Beri makan/minum multivitamin -> hari tu ada mama beli multivitamin….tapi yang tablet…ermm rasa masam sket….so kadang2 si akief ni suka..dan ada time dia tak suka..dia akan sembur jugak..huhu..susah nyer..
  •  Mungkin kecacingan -> ada yang berpendapat…kanak2 yang kecacingan akan kerap muntah selepas makan/minum..dan tak suka makan……ermmm mungkin kah akief kecacingan???....okeh..jap gi kita kuar cari ubat cacing yer abah…
  • Memang time umur cenggini kanak2 tak suka makan..lebih suka main.. -> memang ada betulnya….tapi kalau dan setiap kali tengok nasik macam nampak hantu..apa hal….ada parents yang suggest..kita suap anak makan sambil dia main2…mama dah cuba…..mula2 dia main kereta..pas mama berusaha nak suap…dah kena main kejar2 plak ngan dia…kalau nak makan tak pe..penat kejar tapi tak berhasil gak…
  • Pelbagaikan makanan….kanak2 ni cepat bosan ->  huhu..inilah masalahnya… rasanya…mama dah pelbagaikan menu…. Sebab ada skali tu si akief ni suka makan spegetti… selang sehari mama masak spegetti..tapi kesian pulak kat si yaya ngan abahnya..muka boring jer asik makan spegetti… yang tensionnye lagi..bubur mcD makan sampai berebut2..mama masak bubur kat umah…langsung tak nak…..huhu…tak sedap ker…huwaaa… sib baek si yaya layan jer…thumb up for mama..heheh..
  • Bagi minum susu Pediasure-> huhuhu…kalau dah tak makan nasik..mesti minum susu laju kan…owhh rasa cam tak mampu nak bagi susu ni…tin kecik jer dah seratus lebih…..nak tahan berapa hari?? Sekarang mama kasi akief minum dutch lady 123 honey + nestum…..ke sebab perut dia dah kenyang ngan nestum tu yang buat dia tak nak makan nasik….ermmm…

p/s: hurmm…xcelli banyak lagi pandangan2 parents yang mama jumpa….tapi cukup lah setakat ni…..kita cuba dulu mana yang ada..kalau tak ok jugak....nanti mama search lagi…dan senarai yang lain pulak..hari ni nak gi cari multivitamin “ Appeton Lysine Syrup” dan ubat cacing…….

1 comment:

idah @mama izzya said...

anak idah pulak suka makan tp berat dia tak naik pun..skg dah 1thn 10 bln..timbang 9kg lebih jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...