11 October 2010

~DIET~


Jangan nak termuntah atau nak berpinau mata..
memang dah berkali2 perkataan ini keluar di sini...
hihi..

sekarang ni mama tengah dalam proses berdiet..
excelli dah mula dari minggu lepas...
nak ceta minggu lepas..kang tetiba diet stakat sehari 2...huhu..
wat sakit hati jer....

mama diet bukan la tak makan langsung atau makan dalam kuantiti sedikit...
cara mama diet mungkin lain sket..
dan kalau ada yang orang nampak mama makan
gerenti orang tu akan tegur...
bla..bla..itu ini....bla..bla..bla....
owwhhh terus tak lalu makan...kih kih kih..

mama makan ikut selera mama....
mee..bihun..kueteow semua mama telan..
goreng pisang..cok kodok..
semua yang bergoreng semua mama telan..
mama cuma tolak nasik....
dan kuantiti makanan tu....
tgk keadaan...
tapi tak der la sepinggan bok...(= bertimbun dalam pinggan)

ermm..kalau beli kueteow goreng kat kedai...
sah sah la mama abis kan sepinggan.  o_____o
kalau tak habis kan menbazir namanya tu..
kan amalan setannnn...
tp mama siap pesan la..kurang minyak yer dik...heheh..

okeh berbalik pada diet...
kalau tengok pada cara mama makan..dengan burger mcD..KFC yang tak pernah dapat dilupakan..
memang lambat la nak kuruskan..hehe..

tapi mama tak kisahh...
mama bukan nak kurus secara drastik...
kitakan masih muda..buat per la nak control2..
itu tak leh makan..
ini tak leh makan...

makan seadanya..dan kita turunkan berat badan secara slow and steady..kahh kahh kaahh...
(ayat orang nak makan mcD ngan KC walaupun kata diet..)

okeh..cara mama diet adalah.....
tak makan pada waktu malam....last makan..pukul 6 or 7....
dan tak makan nasik.....

itu jer yang mama nak ceta untuk kali ini...

nanti mama ceta pasal alat2 sokongan untuk turunkan berat badan ya...

p/s: nak wat selama 2 minggu..nak tgk baper berat yang turun.....nanti mama story key..tungguuu...!!

6 comments:

~Miss Sukasih~ said...

hehehe...akak kte pun tgh on diet nie...dah dekat sebulan...kte x minum manis,nasik sehari sekali,itu pun x makan byk...hehehe..so far,byk gak yg turun...hehehe

Zaidah said...

klu cara mama berjaya...zai pun nak cuba buat macam tu jugak...

wanie_cmi said...

wahh dah sebulan..okeh la tu...
ni baru seminggu....dalam 6oog jer..
tp tak per..slow2..
baru nak mula.....

kalau seminggu 600g..sebulan dah 2.5kg..wahhh...tak ke best tuh..hehehe

wanie_cmi said...

*2.4kg

normi said...

diet betul2 yer mama.. nanti timbang kasi turun tau.. jgn kasi naik lagi.. hehe.. diet saya lak kurang kan mkn nasik dan jgn makan dgn kuantiti yg banyak.. tak pun mkn hanya di waktu siang jer dan mlm cuma minum jer.. klu mkn nasi ngan family pulak saya byk ratah lauk jer.. nasi buat syarat jer..

apapun good luck for mama..

wanie_cmi said...

tq normi....
yeahh akan diusahakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...