10 March 2011

APA ITU TEKNIK SEO DAN MACAM MANA NAK GUNA TEKNIK SEO

Salam hari khamis semua....

Hari ni mama nak bercerita tentang TEKNIK SEO......
Mama ni tak lah pandai sangat......sekadar nak bercerita semula apa yang mama faham dari pembacaan mama...kalau ada yang salah...sifu-sifu SEO tolong betulkan yer...

Apa itu TEKNIK SEO..?

SEO ialah Search engine optimization.. kalau di translate kan ke dalam bahasa melayu menggunakan google translate agak kelakar bunyi nyer "mesin carian pengoptimunan" hihi...

Macam mana nak guna..?

Dari pemerhatian mama....kalau nak guna teknik SEO ni...seseorang blogger tu kena peka ngan isu semasa.. sebabnya....teknik SEO ni perlu menggunakan keyword-keyword popular... bila dah dapat keyword yang sesuai..kita perlu pandai membina ayat...hahaha..cam budak darjah 1 pulak kan....kita kena fikir...apa yang orang akan search tentang berita tersebut......kendian....keyword yang digunakan tu...mesti digunakan semula dalam entry kita tu.. (huhu betul ke ni sifu..?)

huhu....
mama ni pon bukan lah pandai sangat..dan tak berapa peka dengan isu semasa...apatah lagi dalam bab2 mereka ayat ni..memang fail....

tapi semalam....mama cuba guna teknik SEO ni mengikut apa yang mama faham....


nampak tak...?  13 online ... ni bukan disebabkan blogwalking yer..ni datang dari search engine.... memang tak sangka... (walaupun 13..mama hepi coz blog mama ni kan tak glamor)

okey.. jom kita tengok...

klik pada gambar untuk imej yang lebih jelas...

Hot topik semalam pasal perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Pakistan.... 
Huh!! Sememangnya hot.....

Lepas ni boleh buat lagi..yea..yea...

TAPI

Masalahnya mama ni tak reti nak cari keyword-keyword yang hot tu... *_*

Kat mana boleh search keyword2 yang fofular yer...? (mama ni kan tak peka dengan berita2 terkini..heheh)

p/s: mama budak baru belajar..kalau salah tolong ajarkan.....bukan nak berlagak jadi sifu SEO...tapi sekadar catatan dalam blog mama yang tak seberapa ni.. :) *peace*

5 comments:

Yasminhamid said...

pernah gak baca.. tapi tak paham2.. tapi sekarang dah paham.. terima kasih. perkongsian yang bijak..

nadira shahid said...

nk buat, tapi tak reti.. mama buat la tutorial mcm mane nk terlibat dlm dunia SEO ni ;)

mama wanie said...

hehe...

mama pon baru berjinak2...

buat yang basic jer dulu..
try cari keyword yang hotssssss....gitew...

setting2 lain....blajar slow2..

mama ni masih merangkak lagi dek nun oi...

Mahadir said...

saya ada tulis beberapa tip untuk SEO nie.. bleh baca kat sini

http://blog.mahadirlab.webuda.com/2011/03/22/tingkatkan-rank-search-engine/

Harap-harap dpt membantu sedikit sebanyak.

niena shopping2u said...

niena ni smpai skang masih tak paham huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...