15 January 2011

BOIKOT KEDAI BANGSA SENDIRI..BELI KAT KEDAI BANGSA LAIN..

Salam uolls...

Tajuk hari ni agak panjang..
Harap2 entry tak panjang berjelaaaa~

Uolls pernah tak boikot kedai ker? Barang ker?

Mama pernah okey...tu pasal nak ceta kat sini ni....

Okeh...ceta dia cam ni...

Setiap hari jumaat....kat depan umah mama ni ada pasar malam...jadi mama ni kira peminat barang pasar malam tegar lah... kih..kih..kih...dari barang makanan...barang masak....sampai lah barang perhiasan diri..(hahaha contoh tak boleh blah...)..

Ada satu malam tu..mama nak beli getah rambut..yang kaler2 tu....kat pasar malam ni..ada dua gerai jer yang jual barang2 perhiasan diri nih...satu gerai melayu..satu lagi gerai alip ya nun dal ya alip...mama selalu gi yang melayu ni koz...barang2 yang dia jual memang banyak dan boleh merambangkan mata....ai loikess...tapi harga boleh tahan gak lah..ada yang mencekik darah...

ok sambung ceta.....bila dah tengok2..mama ambil 2 barang..satu getah kaler2 tu satu lagi kepit rambut yang bergigi tu..(uolls bayang lah sendiri..)..mama tanya lah...bp harga satu peket getah tu..."seringgit lima posen" .. dah mama ni muka pasar malam..tawar menawar tuh dah kira expert lah....sengget lima posen pon nak tawar ke..choi la ... tapi apa yang mama perasan.. getah tu cam dia repack semula .. cam sikit jer kuantiti dari biasa tapi harga rm1.50 .. tapi dah berkenan nak ler jugak.. untuk tidak mensuram kan suasana .. (mama ni kan kepooohhh) mama ni pon cuba ler nak berborak..bergurau senda...

"ada bp dalam pek ni ye..cam sikit jer..? (bole terima ke ni ayat gurau senda..?) apa lagi.....penjual tu dengan muka bengang giler jawab... "kalau nak tau kira ler sendiri..tak penah lagi orang nak beli tanya ada berapa bilangan getah tu.."...... adoihhhhh shhoohh shoohhh....berasap plak telinga mama time dengar 'lawak jenaka' pok cik tu... pastu apa jadi..?

kalau uolls..apa uolls nak buat..nak bayar ker..?

Walau pun berkenan giler..mama ambil getah ke..metah ke..sepit ke...aper ke..letak balik...pastu jalan wat selamber jer....malas nak beli kat penjual yang eksyen semacam...(mula lah dalam hati dok baca mentera...eleh...baru keja pasar malam dah eksyen..agaknya kalau dia manager kilang getah rambut agak2 cam na lah yer..) lepas tu terus terjah kedai yang satu lagi...tapi cam suram sket koz barang perhiasan diri ni tak berapa meriah...tapi tak pe lah..asalkan puas hati..penjual pon baekk jer... so sejak dari kejadian tu...memang mama tak singgah langsung dekat gerai melayu ni....setiap kali nak beli getah rambut ker...sepit ker..mama akan pegi kat gerai bukan melayu...

Kadang2 terpikir gak nak tolong orang kita..tapi tengok lah service orang kita...macam mana nak maju....?

Mama dah boikot gedai ni sejak hujung 2009...


******anda ada pendapat..?******

5 comments:

Mknace said...

:) :) :)
sian dia kena boikot.. tapi dah servis pun cenggitu nak wat camner kan
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

Gayahspears said...

boikot je..
gayah dulu pernah masuk kedai melayu yg jual stok lame... ape lagi, gayah sounds je..kah3.. pastu pulangkan barang dan ambik duet balik...

umialya said...

akakpun ader 2, 3 buah kedai yg diboikot bertahun2, rela g kedai yg lebih mahal.. x teringin, cam le kita nak brg 'free'..

sekali fikir, baik bangsa asing, reti berbudi bahasa..

misza said...

biasa gak cenggini, kadang sanggup pegi yang lebih jauh.

mama wanie said...

betul tu...biar senang hati dari sakit hati...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...