14 July 2009

~MANSUHKAN PPSMI - SETUJU @ TAK SETUJU~

Keputusan untuk mansuhkan PPSMI buat aku senyum kambing....
rasa macam dah luas mulut hingga ke telinga...
rasa semangat untuk mengajar 3 tahun lagi dan melihat anak bangsa dan anak didik aku berjaya...dan yang paling penting...mereka faham apa yang aku explain...
tapi ader gak yang tak best nyer...
wakakaka...
wakkaaka..
gelak dulu...

aku satu sen pun belum pernah makan duit elaun PPSMI ni...
sebabnyer..sebelom ni aku belum dilantik..
dan sekarang aku dah dapat surat lantikan..
dan boleh ler apply dan merasa elaun tu 3 tahun ni..
wakaka...

ishh tapi tu semua tak penting.....
ader ke tak der ker..tak kisah sangat..

ok back to story....
walaupun rasa seronok tapi ader gak yang tak best..
maknanya peluang untuk aku pandai cakap BI dah tipis..
PPSMI ni sedikit sebanyak melatih aku menggunakan BI..

dan apa yang boleh aku bagi pendapat..
PPSMI perlu diteruskan..tetapi kita mengajar dwi bahasa..
tiada kesalahan atau sekatan untuk menggunakan B.melayu semasa membuat penerangan...
kalau macam ni..semua guru yang bermasalah seperti aku ni.. akan rasa konfiden jer nak ngajar..
ini tak...takut jer nak wat example kat dalam kelas..tak pun takut jer nak explain pepanjang..takut salah grammer la...salah sebut la..sekadar explain aper yang dah tercatat..
macam terbatas gitew...
tak suker tau.....

dan salah satu masalah yang aku perhatikan...
bila cikgu PPSMI
tersenget2..
terhengeh2...
tergagap2...
nak mengajar atau nak mengexplain something..
dalam erti kata lain..
cikgu ni tak gheti nak speaking omputeh..

murid2 hok kononnyer pandai..(pandai speaking ja..padahal math/sains haram bodoi bagai nak rak)
mula ler tak respek kat cikgu..

macam bagus....

tp bagi aku setakat ni...
emm...ok ok lah...
kalau rasa cam budak nak perleceh kiter sebab tak pandai speaking..
aku ganyang jer suruh jawab soklan kat whiteboard..
naper ko pandai sangat ker??
haram tak reti jawab gak walaupun soklan dalam english..
tak ker bangang gak namanyer tue..
wakakaka...wakakaka......

4 comments:

adda said...

takpe, tak semestinya tanpa ppsmi xleh ckp bi kan.. belasah jer speaking bi anytime.. sure ok punye

mummy iba said...

aku ni memang tak setuju. lagipun masa mesyuarat perwakilan bahagian arau dulu, puteri bahagian arau bawak usul ppsmi ni, usul kami adalah ppsmi patut diteruskan untuk kecemerlangan anak2 melayu dan diberikan perhatian dengan mengkaji kembali peraturan dan pelaksanaannya supaya lebih berkesan. ini cerita politik ler. kalau individually, aku tetap akan pertahankan juga sebab aku nak anak aku dapat manfaatnya sebab byk buku2 sains dan math dlm b.i. bayangkan dulu waktu aku kat uia, mcm budak tabika nak belajar balik math in english...

Mann Wanie Muhaini (mama_lieya) said...

aku stuju ler ngan mu sibah...
masa aku blaja math kat u dulu pun dalam english..

dan apa yg aku rasa kerajaan boleh buat...

perhebatkan lagi subjek english masa sekolah rendah..
makna kata... tambah waktu belajar untuk waktu english..
pelbagaikan program untuk englis..
ader class grammer..ader class speaking..
mau2 dah naik form 1..semua dah gheti english..
pastu ajar subjek yg nak keluar exam upsr jer..

emm..yang nak nganga jer tu..anak bangsa kita gak..hok mata cepet tu...pandai jorrr

Mann Wanie Muhaini (mama_lieya) said...

thanks adda...yer la kan..bebudak cina tu mesti ckp omputeh gak..bole ler belajar ngan deorg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...