28 May 2011

BERHATI-HATI KETIKA MEMBELI KUE PAU


Uols suke makan kue pau...?

Nah... amik sorang sebijij yer.. buat minum petang...
heheh


Mama suke sangat makan kue pau ni.. lembut je rasanya.. tapi inti dalamnya pon mesti lah best gak...

Kat kawasan rumah mama ni ada satu kedai yang jual kue pau... mama rajin gak la gi beli.. mama suka inti barbeque chicken.. tak pun kacang merah.. huhhh... lazaaaattt..

Tapikan.... yang paling mama hangen dan gerammmm...masuk kejadian kemarin dah  3 kali mama "terkena"... 

Pestime : mama gi beli kue pau.. balik nak makan kat umah... gigit punya gigit... inti kat dalam masih sejuk2.... sakitnya hati.. tapi tak pe.. ngap jugak.. sejuk sket2 ja..

Sekentime : mama pesan kat Incik Abah.. bila sampai kat umah.. terus mama terkam la... rasa kat bahagian bawah cam masih sejuk2... terus koyak 2.. amik kau... terjojol inti yang masih beku... adus... nak tak nak... terpaksa lah keluarkan periuk kukus dan kukus semula....

Terdtime : kejadian berlaku malam jumaat... hihihi (bukan ketawa..baca macam bunyi hantu tau..) balik dari sekolah terus menuju ke kedai membeli kue pau.. dah bayar segala bagai terus masuk keta... dalam keta baru bermula operasi mengecheck kue pau.. mula-mula raba-raba dulu.. emm kat bawah dia tak panas.. suam2 kuku jer.. kue pau dia pun tak gebu dan lembut.. pastu terus koyak.. rasa plak inti dalam.. SAH.. MASIH SEJUK... hampes punya tokey pau... dengan hati pada suhu takat didih.. terus masuk semula ke kedai " kenapa kedai ni asyik jual kue pau tak masak ye?" ermm terkebil2 tn kedai... bla..bla..bla.. selepas semuanya setel.. mama bersetuju untuk ambik inti lain sebab semua kue pau inti barbeque chicken belum masak.. lagi pun perut time tu tengah lapar giler...

Moral of the story : kalau nak beli kue pau untuk makan kat umah pandai2 lah rasa dan cek.. pastikan kue pau tu betul2 masak... kecualilah kalau anda rajin untuk mengukusnya semula di rumah....

~tq sebab sudi baca~

2 comments:

zih@n said...

huhu...satu hal plak kita nk kukus balik..klu cmtu baik bli yg frozen je..hehe

atty's said...

main-main ye org yg jual pau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...