21 June 2011

BERMULANYA HARI INI

Dah berkali2 mulut ni kata nak diet..
dah berkali2 cubaan untuk berdiet..
tapi semuanya hancuss di tengah jalan...

kenapa..?

sebab cara dan kaedah yang tak betul..

excelli dari hari tu lagi Incik Abah soh mama cari and cuba
cara diet carbo..

apa lorhh tu...

malas nak cari...dengar skali pon cam dah pening..

tapi semalam..
cemana ntah...dok belek2 blog..
melawat blog2 kengkawan sambil baca entry2 yang menarik...
mama terjumpa satu blog ni yang menceritakan pasal diet carbo ni...

pergh....memang cara diet carbo ni kena PANTANG giler..
ingatkan kalau diet carbo ni jangan makan nasik jer..
ye lah.. nasi tu kan carbo...

rupanya..
kena PANTANG makan
nasi, roti, mee, spegetti, cucoq...macam2 lah yang berasas kan tepung..

kendian tak leh minum air manis LANGSUNG......
minum air masak suam saja.. (huhu..boleh ke ni..?)

kendian.. buah-buahan olso tak boleh makan...
kicap...sos.....thousand island..
sos tiram....

tu semua tinggi kuantitti carbo nya..
tak percaya tengok label kat belakang botol..
(cewahh sekarang dah pandai tgk label)

tapi yang paling best....
(baru nak try....dah kata best..)

kita boleh makan seberapa puas yang kita nak makan...
tapi makanan yang low carbo la..

contohnya...
ayam goreng.. nak telan 3 ketul sekali hidangan pon tak per..
telur... sardin...tuna... sosej pon boleh..tapi kena tgk yang low carbo ye..

ermm... tapi jangan lupa..
air memang kena minum banyak...
3 liter sehari..
sebelum ambik meals kena minum air dulu...


bila ada part yang best..mesti ada part yang sedih jugak kan...
yang sedihnya..

mama baru beli nutella.... nak makan ngan roti.. konon plan tak mau makan nasik.. 
dah print segala bagai resepi2 oat... plan nak makan oat... tapi tak bole yer..oat also carbo tinggi...
beli spagetti buat stok.... masak untuk anak2 and Incik Abah je lah..
kendian beli tepung castard untuk wat puding jagung.....
hoho...semua tu tak boleh makan yer...
baru je bercadang-cadangan duit kutu kali ni nak beli breadmaker..
nak wat roti..
huhu...TAK BOLEH okie....
tak boleh..(sambil geleng-geleng kepala sedih :(  )

hari ni adalah hari pertama mama mencuba diet carbo ni...

MENU UNTUK HARI PERTAMA

SARAPAN PAGI
salad + tuna
telur goreng
air masak (tak suam...huhu)

LUNCH
sayur + daging
ayam goreng

MALAM
blom tau nak makan apa.....


rupanya sedap gak makan salad ngan tuna ni...

p/s : projek cupcake cemana lak..? huhu.... apa pon tak boleh... apa pon tak boleh


4 comments:

Mama Zara said...

yup...diet carbo, jauhi segala makanan yg ada karbohidrat..hehe..

kalau mama tak sanggup... :)

Lalinkfixa said...

hye hot mama :)

fiza pun mcm mama juga nak diet tapi tak leh tahan dugaan. satu hari dapat semangat nak berdiet jadi fiza pantang carbo especialy nasi la. memang tak makan nasi tapi makan lauk je. alhamdulillah memang turun dan nampak perubahan la juga walaupun tak de la langsing. tambah dgn sokongan hubby pulak lagi semangat la kite nak diet kan.
fiza banyak makan daging ayam la. mcm Nandos kenny rogers sebab ayam panggang kan memang baik kalo kita nak berdiet. minum air secukupnya itu memang penting mama.

chaiyok mama chaiyok!!

mama wanie said...

mama zara...

kalau badan tu masih "boleh tahan" mama pon tak sanggup nak berdiet2 ni... tp ni dah masuk kategori "gajah bunting" dah ni

mama wanie said...

lalink fixa.....

tq..tq...jom kita kuruskan badan....
1st berlalu dengan jayanya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...