11 November 2011

HUJUNG2 TAHUN NI MEMANG MELETIHKAN




Malam jer baru sempat belek blog... malam jer baru rasa nak update semua cerita... tp bila nak menulis jer... hati dah jadi tawar.... 

Ye lah... orang update blog pepagi... macam berita2 di surat khabar.. orang baca time pagi... so bila nak update cerita malam2 ni rasa macam dah basi ler plak.. :) padahal... takde sapa kesah pon kan..kan...kan....

Tapi sebenarnya.. keadaan yang TERLALU bizi sekarang yang membuatkan terlalu penat nak berentry... lain lah kalau mama ni jenis pandai menulis.. 10 minit dah siap entry...huhu... tidak sama sekali... kadang2 30 minit berlalu camtu jer... nak pikir tajuk pon dah 10 minit....

Kadang2 mama pelik dengan pentadbiran sekolah mama... sistem yang diguna pakai... kebanyakkannya semua nak MENYUSAHKAN kerja cikgu2 yang sedia ada banyak...

Contohnya...
1. Markah exam setiap pelajar akan dimasukkan ke dalam SAP.. dari sistem tu.. kita boleh print out markah pelajar... tp sekolah mama masih pakai buku.. cikgu kena buat 2 3 kali kerja...

2. Pertengahan tahun hari tu, kemeterian dah perkenalkan sistem SAP baru.. di mana cikgu boleh key in markah exam pelajar secara online... tapi dalam masa yang sama cikgu perlu masukkan lagi markah ke dalam sistem SAP yang lama.... dah la komputer memanjang ja bengong.... hoohhhh sakit nyer hati...

3. Di sekolah ada mesin menyemak kertas OMR tp tak digunakan.... menurut rakan2.. mesin tu dah rosak (time mama masuk sekolah tu pon memang dah rosak kot) kenapa tak dibaiki... duit kutip sana sini... tak boleh ke beli baru jer...?

4. Guru DILETER supaya jadi PROFESIONAL... tapi orang atasan.. LANGSUNG TAK PROFESIONAL... mama dah naik menyampah mengajar di sekolah ni.. serius.. kebajikan guru2 langsung tak dijaga... bila mintak tukar.. tak disokong plak.. 

Opss... terlebeh sudahhh... ini lah gara2 menulis bila time tengah tension.. semua benda nak diluahkan...

Cukup ler kot.. kang melayan tension ni.. boleh buat perut mama LAPARRR... heheh...

Lebih kurang cam ni ler mama saat ini... huhu



pastu kan best teime2 cenggini ada orang datang membantu...

huhh!! mesti hilang rasa stress kan...


p/s: kalau gi memanjakan diri di spa time tension2 ni best gakkan... any suggestion??.. spa mana yang best dan yang paling penting MURAH.... tak mo la yang mahal2.... kang servis x bagus.. lagi bertambah tension..hahhahaha...

5 comments:

mamaijat said...

.....ha ha ha ha...kita yang menurut perintah....
sekadar merungut..harap dapat kurangkan stress!!!

Princess Nur said...

Masalah penjawat awam.knur kt opis pn cam ni jugak..Sabar ajela wanie ye

mama wanie said...

huhu... tq pada mamaijat dan princess nur yang memahami.....

ya lah... bila tension...macam ni lah cara kita meluahkan perasaan.. kang kalau tak diluah takut 'weng' plak kan... heheh...

betullah.. tension macam mana pon.. kita menurut perintah....

::Cik Pija:: said...

parents cikpija dua2 cikgu, so phmla sgala bgai tugas2 seorg cikgu ni. nmpk je mcm sng, pdhl tanggungjawab sangat berat. nak didik anak bangsa tu bknnya mudah kan mama? teringin gk nk jadi cikgu. hehe

mama wanie said...

ya.. memang betul.. tugas guru memang berat... sepatutnya pihak atasan jagalah kebajikan guru2... sama jugak dengan kerja lain... kalau kerja banyak macam mana sekali pon.. tp orang atas jaga kita dengan baik.. tak de masalah.. tp ni main hentam ja...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...