15 November 2011

BENIH POKOK KACANG KELISA ATAU GERISA


Alamak..... tak habis2 cerita pasal pokok kan.... harap jangan ada yang meluatss sudaaa...

Hari ni... mama dah praktikkan guru kerja 9 jam sehari.... masuk keja kul 7.30 pagi tadi... balik kul 4.30 ptg... nih baru sampai rumah.... sangat2 letih.... walaupun pelajar direhatkan.. tapi tugas akhir yang perlu diselesaikan sebelum cuti sekolah saaaangat banyakkkk... dalam sebuk nak siapkan kerja2 boleh pulak panggil untuk LADAP.... tak boleh simpan next year ker?? buat masa awal persekolahan.. masa tu semangat guru baru nak bercambah.... ini tidak... buat dah akhir tahun... time org tengah sibuk nak siapkan kerja yg urgent.... pastu cikgu cuti sebulan.... apa yang dapat??? habuk pon tarak.... BUANG MASA....

Excelli... kalau diikutkan.. mama selalu juga berada di sekolah hampir atau lebih 9 jam.... masuk jam 10 pagi balik pukul 7 malam.... atau pun datang pagi untuk aktiviti ko-ku... kul 7.30 pagi.... stay back dan sambung pulak p&p... balik pukul 7.00 malam.... jadi tak perlulah nak 'mewajibkan' waktu kerja guru 9 jam sehari... 

Ok lah... kalau nak membebel bab nasib seorang guru ni... memang tak kan habis.... jom kita muntah baca ceta pokok lak.. hehehe

Lepas balik sekolah tadi... mama singgah nursery pokok di area puchong dekat ngan rumah mama ni lah... nak beli tanah hitam lagi.... macam biasa.... 11 beg = RM13..... 

Kendian mama singgah plak kedai hardware nak beli poly bag.... masa kat kedai tu... ternampak pulak pelbagai jenis bijih benih... wahh... jatuh cinta sudah.... hampir 5 minit gak lah dok mengelas biji benih.... antara yang mama berkenan.... biji benih terung dan biji benih kacang kelisa..... terungkan peveret mama.. so kalau tanam.. senang sket nak makan nanti... kacang kelisa plak... pada firasat mama... ia senang tumbuh... heheh.. tapi setelah dikaji dan ditapis... mama beli biji benih kacang kelisa jer... esok2 bila dah pindah rumah.. baru nak tanam terung pulak... 

So ini ler bukti biji benih yang mama beli tu....

 Mama panggil kacang kelisa.... tak tau plak nama nya kacang gerisa...
uolls panggil kacang per???


Satu peket ada 6 biji sajorkk....


Ada ker yang tak kenal kacang kelisa???
Ni haa gambar lagi jelas dan sahih dari Incik Google.....
Pokok kacang kelisa ni jenis memanjat.... nampaknya nak kena buat para lah pulak lepas ni.....



p/s: amboi biji benih pon belum semai dah pikir nak buat para.. ahaks..

5 comments:

私の名前はMizz Lanun Daratです。 said...

Sayur ni kalau cecah dengan sambal belacan perghhh sedappp

mama wanie said...

yaaaa setuju.....

EL MARIACHI said...

nak belajaq bahasa utagha kat sini boleh?

eiy said...

sy pggl sayur ni kacang botol,..sdp buat ulam, tp klau org yg ade resdung xboleh mkn kcg ni, nti mkn kuat resdungnye

eiy said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...