20 October 2009

Jujur @ Bodoh

Tempat kejadian : Station minyak caltex puchong utama....

Kejadian berlaku masa mama kat kaunter nak membayar..

casher pada masa tu...sorang mak cik...melayu..
dan sorang lagi lelaki..bangladesh kot kalau tak silap...

nak dijadikan kes..
datang ler sorang pompuan ni..
nak bayar air tin dia..

so bila bangla ni kasik balance..
mula ler pompuan ni tanya...
bukan saya bagi 5 ringgit ker tadi?
(xcelli mama pun tak pasan dia hulur duit baper hengget...)
bangla ni pun jawab.. 
tak awak kasik 10 hengget..
pompuan ni pon terpinga2...
ehh..tak..saya kasi 5 hengget jer..
yang si bangla ni plak...
dengan senyum simpul ala2 lurus...pun jawab..
tak...10 hengget...dah betul tul...
si pompuan masih nak argue

emm..cam kasik 5 hengget jer tadi...
apa hal ler pompuan ni..sengal sangat..
pastu si pompuan ni pun cek ler..dompet dia..
yang mama perasan dalam dompet dia ade sekeping duit 5 hengget...
dengan penuh kesengalan..pompuan ni pun..
okey lah..betul la kot...
apa kes ler korunk ni...

pastu pompuan tu blah...
aku jer yang dok terpinga2 nengok dua org casher tuh...

mak cik melayu.....apa la ko ni..bodoh..
dah orang tu tak nak amik duit...tak yah la bagi..
ishh..ko ni..bodoh ler..(ada buat gaya nak lekuk kepala mat bangla nih)

mat bangla yang jujur..(keh..keh..keh...) ada butul la mak cik dia kasi itu wang 10 hengget

moral of the value : patut ker kita orang malaysia mengajar sikap tidak jujur pada orang asing??malukan..tapi..mama sedar..kadang2 semua ini berlaku secara kita tidak sedar......

Apa yang mama pasan..mak cik melayu tu pun sengal...masa mama nak bayar..(guna c card)..mama dah cakap..50 hengget...dia boleh tanya..minyak aper...95 ker 97...? mama cam ingat2 lupa...punyer la dia tunggu mama jawab baru nak swap...pastu mama tanya ler mak cik sengal tuh..(haa kan dah dapat sengal...) ader beza ker minyak aper...? nak tau apa mak cik sengal tu cakap.....kalau yang 95 tu murah sket dari 97...tapi..sama jer kalau bayar 50..50 jer la nilai dia.. apa punyer bengap ler..memang ler..itu aku pun tau..
yang ko sebok nak tau aku nak guna minyak aper knp...? pastu kedekut plak nak bagi sticker....50 hengget kalau mama bayar kat mat bangla tu..dapat 2...tapi mak cik sengal nih..mula tu bagi 1..pastu bangla ni ler yang cakap..bagi 2..pastu..mak cik sengal macam skema ni...cakap..kalau ikut prosedur..50 ni satu jer..cuihhh..aku rasa mak cik sengal ni ada hati dok berangan nak jadi big boss kot..macam ler station minyak tu dia yg punyer....bole blah.....

opss..sorry..mama dah naik minyak...
ok chow..stakat tu jer la..luahan perasaan..
keh..keh..keh..

2 comments:

nik awin said...

dia tanya minyak apa..sebab sesetengah customer tak campur minyak dlm kete..95 97 kan lain kualitinya
dibuatnya tercampur..kang yg dimaki sipekerja tu.

maka itu lah tujuan dia (agaknya la..sbb saya bukan boleh baca hati dia)

maaf la..kalau tersinggung.
xde niat nak cari balah.
cuma bg pandangan saja

Mann Wanie Muhaini (mama_lieya) said...

makaseh sebab sudi komen....

dia cuma nak swap kat kaunter jer..
bukan nak isi minyak kat keta...

yang isi myk kita...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...